Fotograferen voor NL in Beeld

Op pad met 'Vroege Vogels'

Foto: website Vroege Vogels
Afgelopen zondag werd in het radioprogramma Vroege Vogels aandacht besteed aan Nederland in beeld. Deze organisatie beoogt, vanuit een opdeling in kilometerhokken, heel Nederland fotografisch in beeld te brengen.
In het centrum van elk kilometerhok (KM-hok) worden – naar alle windstreken – foto’s genomen, in totaal dus vier op elke plek. Het belangrijkste is een juiste weergave te krijgen van die locatie, maar het plezier en het resultaat nemen toe als de fotograaf zijn best doet om er een zo mooi mogelijk plaatje van te maken. De foto’s worden opgestuurd naar de coördinator van het betreffende gebied en tenslotte op de website van Nederland in Beeld gezet.
Onderstaande landschapsfoto’s (N, O, Z, W) zijn gemaakt door mijn wederhelft Harry Muermans, die als vrijwilliger is verbonden aan NL in Beeld. De locatie is het dorp Hollum, Ameland, het centrum van KM-hok 170-607.

NOORD

OOST

ZUID

WEST

Fotograferen in KM-hok 170-607

Als fotograaf voor Nederland in beeld kom je in woonwijken, industriegebieden, agrarische streken, duin-landschappen en bossen, in je eigen omgeving of op andere plekken in Nederland. Regelmatig ga ik mee als Harry weer eens een paar KM-hokken onder de fotografische loep gaat nemen. Vaak belanden we dan dun bewoonde gebieden, waar je normaal niks te zoeken hebt en waar je soms in de modder zakt, of juist moet klunen door opgedroogde klei die bol staat van tractorsporen. Dan ben je toch blij dat je je degelijke Waldlãuferschoenen hebt aangetrokken.
Mijn plezier bestaat er voor een deel uit om de fotograaf op de kiek te zetten.

Zie ik daar een KM-hok?

Mét polarisatiefilter nóg mooiere foto's

Ook de Amelandse luchten zijn een foto waard

Harry Muermans heeft inmiddels al meer dan 220 KM-hokken gefotografeerd; in totaal een kleine 900 foto’s.
Enkele passages uit de informatie op de website van Nederland in Beeld:
“De bedoeling is om van elk kilometerhok in Nederland ten minste vier foto’s te maken volgens een gestan-daardiseerde methode. Deze verzameling foto’s zal het mogelijk maken om kwantitatief vast te stellen hoe het Nederlandse landschap er nu uit ziet. Als zo’n project over tien of twintig jaar wordt herhaald, is de ont-wikkeling van de veranderingen in principe eenvoudig te analyseren. Iedereen die een camera kan hanteren, kan aan dit project meedoen. We hebben een handleiding voor fotografen opgesteld en er zijn topografische kaarten beschikbaar. Als je je uitgedaagd voelt om aan dit baanbrekende project mee te doen, kun je zelf aangeven welke kilometerhokken je gaat fotograferen.”
In de uitzending van Vroege Vogels hebben Jan van der Straaten (initiatiefnemer alsmede coördinator voor Brabant en Limburg) en Harry Muermans informatie gegeven en de verslaggever is meegelopen op locatie. Beluister dit onderwerp hier. (Schuif het bolletje naar tijdstip 01:37.12)

Jan van der Straaten. Foto: website NL in beeld

Landschapsfotograaf Jan van der Straaten vertelt over de organisatie en over landschapsfotografie.

Meer informatie en aanmelden

©Landschapsfoto’s: Harry Muermans
©Foto’s van de fotograaf: Ingrid van den Bergh

.

3 reacties op Fotograferen voor NL in Beeld

  1. dank voor je bezoek, Geedebee. Zie je graag terug.

    Like

  2. Folkert Buiter zegt:

    Gaaf

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.