(Gebrek aan) Ruimte

Premier Rutte vindt dat we het met z’n allen zo goed doen in ons land. Het is zijn manier om zijn hartenkreet “houdt toch asjeblieft voldoende afstand” over te brengen. Natuurlijk houden veel mensen zich aan de regels, maar ook heel veel niet. En die overtreders lijken zich bij voorkeur op mijn wandelpad te bevinden.

Tijdens mijn avondwandeling tref ik voor mij een man, midden op het smalle pad, snuffelende hond aan de lijn. Ik nader maar de hondenbaas geeft geen krimp. Ik heb twee opties: óf ik loop met een grote boog om de man heen door het hondendrollenveld, óf ik duik de manshoge struiken in. “Zou u mij misschien wat ruimte kunnen geven”, vraag ik met mijn aardigste stem.
“Je kan er toch makkelijk langs”, is het antwoord. Perplex loop ik door, geen antwoord paraat.
Even verderop: een moeder en dochter, naast elkaar met loslopende hond. We naderen elkaar en ik ga in de berm staan, inspecteer mijn schuilplaats op verse drollen. Bij het passeren blijven mijn medewandelaars naast elkaar lopen. De aan mijn benen snuffelende, kwispelende hond belet mij ook hier de juiste woorden te vinden.
Dan het park in. Wat een ruimte. Als ik een verhard pad insla naderen een man en vrouw, hand in hand. Ik anticipeer op mijn mogelijkheden: Naar links uitwijken kan niet, rechts opnieuw metershoge struiken. Wacht, daar zie ik een uitwijkplek. Daar wacht ik het koppel op, aardig maar strijdvaardig. Zodra ze mij passeren spreek ik hen toe. “Als u graag hand-in-hand wilt blijven lopen zal ik hier wel even wachten tot u voorbij bent.”
De vrouw draait zich naar mij om; “Haaah…” giebelt ze.

Ontmoedigd loop ik verder. Vol ongeloof en met veel vragen. Zijn deze mensen niet bang voor het virus? Hebben ze geen kinderen die hen nodig hebben? Hebben ze geen kleinkinderen die ze al zo lang niet mogen knuffelen (al zie ik hen ervoor aan dat ze dat gewoon doen)? Hebben ze geen bejaarde moeder die hoopt dat ze haar gauw weer komen bezoeken? Zijn ze niet bang om ziek te worden en zijn ze niet een héél klein beetje bezorgd om mij?

Over ingridvandenbergh

In mijn blog deel ik graag mijn passies met anderen. Passies op het gebied van schrijven, taal en beeldende kunst. Soms raakt de inhoud aan gevoelens en gedachten van anderen en ontspinnen zich dialogen die mij bij het schrijven niet voor ogen stonden. Ik vind dat boeiend en laat het graag gebeuren.
Dit bericht werd geplaatst in columns, Corona, literatuur, persoonlijk, proza en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op (Gebrek aan) Ruimte

 1. Inderdaad, Ingrid, veel mensen zijn niet echt attent en het is lastig hen daarop aan te spreken. Daar is meer voor nodig dan zo’n maatregel af te kondigen. Hier in Zeeland waren in het begin drones waarmee mensen op het strand op hun afstand van elkaar gewezen werden. Nu komt het aan op assertiviteit zonder een big brother en dat vergt nogal wat sociale vaardigheden van beide kanten. Als ze er nou een passend verkeersbord voor neerzetten, dan kun je tenmnste hen daarop wijzen. Je hebt dan meer steun voor die boodschap. Sowieso zouden ‘ze’ veel meer aan diiverse vormen van massacommuncate moeten doen om de vijf regels echt te doen volgen. Er is zelfs geen spotje dat ze in de lucht houdt.

  Like

  • Inderdaad, artafterallart, ook ik zie de boodschap veel te weinig vertegenwoordigd en voel me (71) daardoor te weinig gesteund. In het winkelcentrum hebben winkeliers wel een A-viertje voor het raam maar in de openbare ruimte geen posters of banners te bekennen. Dan heb je er niet zoveel aan als de burgemeester af en toe met een bemoedigende boodschap komt. En waarom mogen mensen massaal een wet overtreden om vervolgens met een waarschuwing het park uit en het bos in te worden ingestuurd?

   Like

   • Je zou bijna denken dat de ‘staat’ met opzet zich niet focust op effectieve massacommunicatie ivm de gewenste groepsimmuniteit. Het kabinet speelt al vanaf het begin met dit neveneffect….

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.