De laatste Woningsdag thuis?

Koningsdag, Woningsdag; what’s in a name. Balkoningsdag voor wie geen tuin had. Een dag in elk geval die je wist dat zou komen. De natie hoefde zich niet af te vragen hoe Willem Alexander en zijn gezin hun dag doorbrachten. Ongescript gingen zij viraal en dat wilde het volk. We smulden er nog meer van dan van – al dan niet nog verkrijgbare – oranjetompoucen, of waren het nou coronatompoucen?
Alle gekheid op een stokje, ik zou als jarige vorst, nu ik het land niet in hoefde, wel weten hoe ik zo’n dag doorbreng met mijn gezin. Met een spelletje natuurlijk en de hele koninklijke familie doet mee: bedenk zoveel mogelijk woorden waarin het woord “koning” wordt vervangen door “woning.” Een woninklijk spel.
Maar eerst luisterde onze vorst om 10:00 uur naar de massale volkszang, waarin zijn naam werd bejubeld. En daarna vertelde hij ons wat hij van deze eerste en naar hij hoopte ook laatste Woningsdag vond. En dat deed hij op de juiste toon, woninklijk maar toch….

Uiteraard bleef de hele familie thuis, want dat moest van Mark, Jaap, Hugo en de gebarentolk. En van het OMT, Ab, Gor en de intensivist van het Amphia.
Op zijn 53e verjaardag bracht de woninklijke (ik neem vast een voorproefje op het spelletje van de Oranjes zo u ziet) familie dus geen bezoek aan Maastricht, een stad die ook al het songfestival moest missen. En ja, wie mist dat nou niet, de Formule1 onder de festivals. Maar dit terzijde. Intussen zaten de woning, zijn woningin en de drie woningskinderen zich suf te prakkezeren op “woning”woorden en -uitdrukkingen. Nou ik wist er wel een paar, zoals de woninklijke onderscheidingen die dit jaar coronaproof werden uitgereikt. Sinds een paar weken is de hele natie zijn woning te rijk en komen de zomerwoninkjes ons bijkans de strot uit.
Dan wat boektitels: Woning (Kader Abdolah); De woning van Katoren; Een brief voor de woning. Een paar uitdrukkingen kan ik ook nog wel verzinnen: De klant is woning; In het land der blinden is éénoog woning! En Max en W.A., dat is toch het ideale woningskoppel.

Misschien weet u er ook nog wel een paar. Zet ze gerust in de reactiedraad hieronder.

Over ingridvandenbergh

In mijn blog deel ik graag mijn passies met anderen. Passies op het gebied van schrijven, taal en beeldende kunst. Soms raakt de inhoud aan gevoelens en gedachten van anderen en ontspinnen zich dialogen die mij bij het schrijven niet voor ogen stonden. Ik vind dat boeiend en laat het graag gebeuren.
Dit bericht werd geplaatst in literatuur. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.