To survive or not to survive

Met onderstaande e-mail (enigszins bewerkt en aangepast voor mijn blog) reageerde ik afgelopen week op het betoog, in de Tweede Kamer, van Jesse Klaver tijdens het debat over Corona.

Beste Jesse,

Met respect heb ik geluisterd naar je betoog in de kamer vandaag. Ook politici verdienen in deze onzekere tijden applaus, al was het maar omdat zij leidend moeten zijn in een landschap waarin niemand echt de weg weet.

Je introduceerde de “homo empathicus” en pleitte voor “survival of the kindest” in plaats van “survival of the fittest”. Prachttermen zonder meer, die allen tot de verbeelding spreken.
Bedenk echter dat “the fittest” staat voor hen die zich het beste aanpassen aan een situatie (to fit in). En dat is wat er nu van de wereld wordt verwacht, zoeken naar de beste manier om zich aan deze barre, onzekere situatie aan te passen. Een bijna onmogelijke opgave.
Zij die zich kunnen aanpassen aan een humanitaire crisis als deze pandemie, zullen de meeste kansen hebben deze te overleven. Een stel goeie genen helpt daar bij, dat staat buiten kijf. En zeker, een overdosis vriendelijkheid, want daar kan geen mens zonder.

Ik wens deskundigen, overheid en alle politici daarbij veel wijsheid toe.

Een vriendelijke groet en: Blijf gezond!

Herbert Spencer

N.B.: “Survival of the fittest” kan worden vertaald als: het overleven van (het nageslacht van)
de best aangepaste binnen een populatie. De term is bedacht door Herbert Spencer na het
lezen van Charles Darwins ‘On the Origin of Species.’

Over ingridvandenbergh

In mijn blog deel ik graag mijn passies met anderen. Passies op het gebied van schrijven, taal en beeldende kunst. Soms raakt de inhoud aan gevoelens en gedachten van anderen en ontspinnen zich dialogen die mij bij het schrijven niet voor ogen stonden. Ik vind dat boeiend en laat het graag gebeuren.
Dit bericht werd geplaatst in columns, Corona, literatuur, persoonlijk, politiek en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.