Afgedwaald

We zijn de hele tijd aan het optellen: 1 besmetting, 2, 3, 380 besmettingen. 1 Dode, 2, 3 doden. We worden en beetje bang. Dan hoor je ineens op de radio iemand memoreren dat er nu, ten gevolg door het Coronavirus, bijna 400 besmettingen zijn en 4 doden. Je schrikt er bijna van hoe weinig dit, relatief gezien, is. Je recht je rug en haalt opgelucht adem. Neemt de tijd om eens na te denken over de betekenis van het woord corona zoals we die, pakweg, twee maanden geleden allemaal kenden. Een betekenis waarvan we, ongemerkt, zijn afgedwaald.

download

Van Wikipedia: De corona is de hete atmosfeer rondom de zon en andere sterren die zich uitstrekt over miljoenen kilometers. Zij is normaliter niet zichtbaar, maar wel tijdens een volledige zonsverduistering of met behulp van een coronagraaf. Zij is dan als een lichtkrans waarneembaar.

In deze beschrijving vallen mij woorden op die je ook zou kunnen gebruiken in een betoog over het huidige virus.
Zijn het immers geen hete tijden waarin wij verkeren, met verhitte discussies? Als een helse corona strekt het virus zich uit over… tja… héél veel kilometers. Onzichtbaar voor onze ogen, ook niet tijdens een zonsverduistering, hooguit met behulp van een microscoop. En ja, wie straks een vaccin kan maken verdient een krans.

Over ingridvandenbergh

In mijn blog deel ik graag mijn passies met anderen. Passies op het gebied van schrijven, taal en beeldende kunst. Soms raakt de inhoud aan gevoelens en gedachten van anderen en ontspinnen zich dialogen die mij bij het schrijven niet voor ogen stonden. Ik vind dat boeiend en laat het graag gebeuren.
Dit bericht werd geplaatst in literatuur, persoonlijk en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Afgedwaald

 1. Blewbird zegt:

  Stel dat je dit virus hebt gekregen, en je hebt ‘milde klachten’, wat doe je dan? Ga je door met waar je mee bezig bent? Of ga je in vrijwillige thuisquarantene? Die vraag houdt mij wel een beetje bezig. Wanneer schakel je een arts in? Wanneer tel je mee bij het aantal slachtoffers? Wanneer ga je weer gewoon naar buiten?

  Like

   • Bij milde klachten kan je het virus hebben opgelopen. Het advies van het IVRM is om dan thuis te blijven en uit te zieken. Als de lachten ernstiger worden bijvoorbeeld met (hoge) koorts en benauwdheid, bel dan je huisarts. Ga er niet heen om te voorkomen dat je anderen besmet.
    Zelf woon ik in Brabant. Daar geldt het verzoek zo min mogelijk mensen te ontmoeten (sociale onthouding). Zelf had ik (71) vanaf vorig weekend lichte verkoudheidsverschijnselen. Ik ben niet naar de sportschool gegaan (al had dat fysiek best gekund), ben niet gaan oppassen en heb voorlopig afspraken afgezegd. Verder volg ik al richtlijnen betreffend hygiëne zo strikt mogelijk op en eet ik wat meer fruit dan voorheen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.