Blond

De natuurlijke kleur van mijn haar kan je gerust gemengd noemen. Aan de voorkant mooi licht, zilver bijna. De rest een mengelmoes van grijs tot een ondefinieerbaar bruin. Lelijk dus.
Een hele uitdaging voor mijn kapster en heel spannend voor mij.
Om het resultaat te vieren zet ik hier mijn eerder geschreven verhaal “Blond” voor jullie neer. Een enkeling heeft het misschien al gelezen, maar na enig herschrijven is het toch weer nieuw. Nét als mijn hoofd.

20160606_165053-1-1-1Het meisje achter de boodschappenband begint rood aan te lopen. Al minstens twee minuten probeert ze het probleem op te lossen: een vastgelopen kassa. Uiteindelijk grijpt ze de intercom: ‘Attentie, mijnheer Pieters, kassa vier alstublieft!’

De bedrijfsleider, klein van stuk, zwart geverfd haar, onderscheidt zich van het overige personeel door zijn bruine pak en dito stropdas. Met zijn enorme buik wringt hij zich voor het meisje langs om het probleem te verhelpen. Zijn gezicht in de plooi van belangrijk.
‘Dat mag nu toch niet meer voorkomen, je werkt hier onderhand al een jaar.’
‘Ik zal de volgende keer beter opletten, mijnheer Pieters.’

‘Dat is je geraden.’
Met één oog op het meisje, het andere op mij, geeft Pieters nog een sneer na: ‘Maar ja, blond, hè.’ Haar blos verspreidt zich door de winkel. Het meisje is er zich zichtbaar van bewust, dat de opmerking van haar chef geen verwijzing is naar een lekker potje bier of een bekend merk serviesgoed. Naar mijn smaak hebben we hier van doen met een schoolvoorbeeld van belediging, in dit land gehuldigd vanwege de vrijheid van meningsuiting.

Pieters haalt een sleutelbos tevoorschijn, rommelt wat aan de kassa. ‘Goed kijken’ voegt hij het meisje toe, ‘zó doe je dat, piece of cake.’ De hele rij achter de kassa kan meegenieten van zijn egotrip.
Ik zet mijn volle boodschappentas in de kar en haal mijn pinpas tevoorschijn. Pieters staat nog wat te dralen, op zoek naar een volgend slachtoffer zo lijkt het. Dan laat hij zijn sleutels vallen, in mijn volle shopper.
Ik doe een stap in zijn richting, kijk op hem neer terwijl ik een haarlok om mijn vinger draai. ‘Blond zei je toch, hè!’ De man moet op zijn tenen staan om mij aan te kijken. Zijn varkensoogjes proberen indruk op me te maken. Ik geef geen krimp, mijn gezicht in de plooi van Kom maar op. Ik schuif de tas in zijn richting en wijs op de inhoud. Pieters verbergt zijn gemoedstoestand achter een uitgebreide inspectie van mijn koopwaar; uit zijn eigen nering.
‘Daar liggen ze’, grijns ik, ‘dáár, tussen de asperges en de aardbeien.’ Zijn worstvingers graaien; ik ruik zijn zweet.

De weg naar mijn fiets leidt langs het winkelraam. Breder dan hij lang is staat daar de bedrijfsleider mij na te kijken. Niet gehinderd door een gezonde dosis leedvermaak zwier ik mijn boodschappen omhoog  om ze in de fietstas te laden. Dan zakt de shopper door zijn hengsel; ik hoor de knal van mijn fles olijfolie op het trottoir.

Zo snel ik kan prop ik alles in de fietstas en stap op. Ik moet nog een keer langs dat raam. Mijn rechtervoet schiet van de trapper, de fiets slingert van links naar rechts, ik houd hem maar nauwelijks in bedwang. Ik voel zijn ogen in mijn nek, het leedvermaak dat van hem afdruipt. Eindelijk is daar de bocht van de weg. Ik recht mijn rug. In alle vrijheid spui ik, hardop, mijn mening over mijn eigen gezichtsverlies. Mijn wangen warm, mijn gezicht in de plooi.

Over ingridvandenbergh

In mijn blog deel ik graag mijn passies met anderen. Passies op het gebied van schrijven, taal en beeldende kunst. Soms raakt de inhoud aan gevoelens en gedachten van anderen en ontspinnen zich dialogen die mij bij het schrijven niet voor ogen stonden. Ik vind dat boeiend en laat het graag gebeuren.
Dit bericht werd geplaatst in columns, literatuur, persoonlijk, proza en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Blond

  1. Met veel humor en zelfspot geschreven Ingrid. jean zegt na zo’n gebeurtenis altijd: God straft onmiddellijk hihi!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.