Koppig lied in kroningsstad: Canto Ostinato

.

Graanbeurszaal

Graanbeurszaal

.

.

Vanmiddag luisterden wij in Amsterdam, in de Beurs van Berlage, naar een uitvoering van Canto Ostinato van Simeon ten Holt. Het concert vond plaats in de Graanbeurszaal. Het was het achtste concert in een serie van twaalf, op zaterdag 27 en zondag 28 april 2013 georganiseerd rondom diverse werken in het genre minimal music.
.

koeweidenpostma_10.

In Amsterdam zagen we al veel voorbereidingen voor abdicatie en troonswisseling. Veel gevels en verlichtingspalen waren versierd met prachtige banieren en vlaggen, zoals een speciaal voor deze gelegenheid ontworpen kroningsvlag met de initialen W.A.

.
Wij hoorden van Canto Ostinato  een versie van 90 minuten, gespeeld op twee vleugels door Jeroen van Veen en Antonio Correa (Columbia). Wij hebben al heel wat uitvoeringen van dit werk gehoord maar vandaag verbaasden wij ons opnieuw over de vele geheimen die dit werk bevat en die, al naar gelang de uitvoerenden, worden prijsgegeven. Jeroen van Veen speelt dit werk al 25 jaar, vaak samen met zijn vrouw Sandra. Zijn medespeler vandaag, Antonio Correo, was voor ons een grote verrassing. Diens speelsheid, koppigheid, nuancering en de manier waarop hij zijn accenten aanbracht, liet ons dieper afdalen in de krochten van Ten Holts muziek.
Jeroen van Veen gaf Correo alle ruimte om uit te blinken. Deze maakte hier geen misbruik van maar bleef met zijn interpretaties binnen de kaders die de componist voor het spelen van deze compositie heeft uitgezet.
Helaas is van deze uitvoering op dit moment geen youtubeversie beschikbaar. Daarom geef ik onder aan dit bericht een link naar een andere uitvoering van de muziek.

Vóór aanvang van het concert had ik een aardig gesprekje met Sandra van Veen, uiteraard over Simeon ten Holt en zijn muziek.  Zij hoefde mij niet te verleiden tot de aanschaf van een 11-delige Cd-reeks met de complete pianowerken van Simeon ten Holt, voor vier piano’s, o.a. met Sandra en Jeroen van Veen, die ik na afloop mee naar huis nam.

schermafbeelding-2013-04-05-om-11_07_45Met een titel als Canto Ostinato, wat “Koppig lied” betekent, kan het bijna geen toeval zijn dat dit werk zo vaak wordt uitgevoerd in een week, waarin onze (nu nog Kroon)prins zijn laatste wilde haren probeert af te schudden. De titel zou ook zomaar kunnen verwijzen naar de perikelen van de afgelopen dagen rondom een kroningslied. Maar zowel Canto Ostinato als het gewraakte kroningslied vinden luisterende oren en zo zal het moeten zijn.

.

WAK-logo.

Op 30 mei a.s. houd ik, in het kader van de Week van de Amateurkunst (WAK), een voordracht met een eigen gedicht op basis van Canto Ostinato. Daarover meer in een bijdrage op mijn blog tegen die tijd.

..

Luister naar Canto Ostinato
Meer informatie over de concertserie in de Beurs van Berlage.
Simeon ten Holt Foundation (oprichter Jeroen van Veen)

.

Over ingridvandenbergh

In mijn blog deel ik graag mijn passies met anderen. Passies op het gebied van schrijven, taal en beeldende kunst. Soms raakt de inhoud aan gevoelens en gedachten van anderen en ontspinnen zich dialogen die mij bij het schrijven niet voor ogen stonden. Ik vind dat boeiend en laat het graag gebeuren.
Dit bericht werd geplaatst in Beeld en Geluid, Boeken, proza en poëzie, Cultuur, literatuur, muziek, persoonlijk, Podia en Musea, proza, proza & poëzie, proza en poëzie en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Koppig lied in kroningsstad: Canto Ostinato

  1. Leve de Canto Ostinato! Hoera, Hoera, Hoera!

    Like

  2. Pingback: Schrijfkunst

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.