Katharina Grosse doet haar naam eer aan

.
2677968966071_asJngRYN_l.
.
.
In museum De Pont bezochten we vandaag week o.a. een tentoonstelling met werk van de kunstenares Katharina Grosse (Freiburg, 1961). Grosse is vooral bekend van installaties waarin de schilderkunst een nieuwe dimensie krijgt.
.

In de PontIn de grote ruimte van het museum hangen vanaf het plafond 68 grote tot megagrote ballonnen. Deze zijn door de kunstenares, ter plaatse, met een verfpistool als schilderinstrument, voorzien van kleur. I.v.m. de nevels die door het spuiten worden veroorzaakt moest de hele ruimte in De Pont worden ingepakt, zo liet ik mij door een suppoost vertellen.
B&B-Tilburg_katharina-Grosse_image_2In Grosses werk zoeken kleuren hun eigen weg, zij laten zich niet beperken door de grenzen van een doek. Het gebruik van een verfpistool vergroot de mobiliteit van de kunstenaar, waardoor wanden, plafond en vloer en alles wat zich nog meer in de ruimte bevindt, in doorgaande kleurbanen met elkaar worden verbonden.

.img001161 110706 Katharina Grosse 1 02142-bigWaar het directe contact tussen hand en kunstwerk is verbroken resulteren de bewegingen van de arm in grote, uitwaaierende vormen. Dun opgebrachte kleursluiers tekenen zich naast en over elkaar af, zonder scherpe contouren en met duidelijk zichtbare druipers. Deze techniek heeft Katharina Grosse ook toegepast op haar grote schilderingen die aan de wanden van het museum worden tentoongesteld.

Het werk van Katharina Grosse is in De Pont nog tot 9 juni te bewonderen. Voor kinderen die hun handjes kunnen thuishouden is het een fantastische, driedimensionale kleurenwereld.

imagesCALBDVHN.
.
.
Bron: Museum De Pont (Tilburg)
Eigen teksten en tekstbewerking: Ingrid van den Bergh
Afbeeldingen: Internet.
NB: De gebruikte afbeeldingen zijn niet alleen van werk dat we in de Pont hebben gezien.

.

Advertenties

Over ingridvandenbergh

In mijn blog deel ik graag mijn passies met anderen. Passies op het gebied van schrijven, taal en beeldende kunst. Soms raakt de inhoud aan gevoelens en gedachten van anderen en ontspinnen zich dialogen die mij bij het schrijven niet voor ogen stonden. Ik vind dat boeiend en laat het graag gebeuren.
Dit bericht werd geplaatst in beeldende kunst, literatuur, Podia en Musea en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

9 reacties op Katharina Grosse doet haar naam eer aan

 1. Zag er iets over op tv
  Wat vond je ervan?

  • Vond het overweldigend, Hennie. Onder en tussen de ballonnen door ervoer ik de werking fysiek, zo rondom maag en middenrif daar gebeurde iets. De schilderijen waren behalve groot en zo mooi, wat kleuren en techniek (ze werkt met sjablonen) betreft.

 2. het lijken me spannende interieurs, waar je zo zelf aan mee zou willen kleuren

  op internet vond ik een filmpje, waarin ze laten zien hoe je in je eigen bad met kleuren kunt spelen:
  :

 3. Britta zegt:

  Ziet er prachtig uit mam!

 4. Nicole zegt:

  Heel erg mooi! Hoe lang is die tentoonstelling daar nog?

 5. switha Ro zegt:

  Ben er ook geweest en vond t meer n experiment dan dat t iets fascinerends opleverde. Voor mij heeft t niet zoveel meer met schilderkunst van doen. Het rook er naar ballonnen. Dat maakte het te banaal.

 6. Pingback: ‘buiten’gewone muurschilderkunst | Schrijfkunst

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s