De bergheend; kijk hem eens mooi zijn

Tijdens ons verblijf in Hollum/Ameland was het broedtijd voor de vogels. Nou, dat hebben we geweten. Het hele eiland was één gesnater, gekwetter, geroep, getjif, getjaf en wat al meer. Overland stikte het van de nestbouwende, parende, vechtende, broedende vogels in allerlei soorten en maten. Voornamelijk aan de stranden en langs het wad kwamen we steeds deze eendachtige vogel tegen:

Bergeend. Foto Internet

Thuisgekomen heb ik wat informatie over deze eendensoort opgezocht.
De bergeend komt voor tussen 40 en 60 graden noorderbreedte, van Ierland tot in West-China. Deze gansachtige eendensoort, een typische modderaar, zoekt zijn voedsel het liefst in slikkige, open gebieden zoals het Waddengebied en estuaria van rivieren. In de toplaag zoekt de bergeend naar allerlei eetbare bodembewoners. 

De bergeend komt de laatste decennia steeds meer voor in het binnenland, vooral langs de rivieren en op akkers. In juli vertrekt bijna de hele populatie van Nederland, Engeland en Duitsland naar de Bocht van Helgoland. De jonge vogels blijven achter en worden in crèches opgevangen door een paar achterblijvende volwassen eenden.
De broedperiode is variabel, meestal vanaf begin mei – juni. Niet bij uitstek een koloniebroeder is de bergeend regelmatig in groepen te zien.

Uiterlijk
De bergeend is al op grote afstand herkenbaar, met zijn donkergroene kop, de bloedrode snavel, een kastanjebruine brede halsband, vrij lange poten en donkergroene / zwarte handpennen. De dieren worden meestal in paartjes gezien. Mannetjes en vrouwtjes zijn vrijwel identiek, voor zover dit het verenkleed betreft. Alleen aan de snavelknobbel en het formaat (lengte: 55-65 cm.) is het geslacht te herkennen.

Ik raakte totaal in de ban van dit prachtige dier en zocht hem overal. Talloze foto’s heb ik gemaakt, waarvan je er in dit blog enkele kunt zien.

©Gegevens bewerkt naar informatie van Vogelbescherming Nederland.
©Bewerking en (overige) foto’s: Ingrid van den Bergh

NB: Heb je de woordgrap in mijn blogtitel al ontdekt? 

Over ingridvandenbergh

In mijn blog deel ik graag mijn passies met anderen. Passies op het gebied van schrijven, taal en beeldende kunst. Soms raakt de inhoud aan gevoelens en gedachten van anderen en ontspinnen zich dialogen die mij bij het schrijven niet voor ogen stonden. Ik vind dat boeiend en laat het graag gebeuren.
Dit bericht werd geplaatst in dieren, fotografie, literatuur, Natuur en Milieu, persoonlijk, Reizen en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

34 reacties op De bergheend; kijk hem eens mooi zijn

  1. ’t is inderdaad een fraai modelletje.

    Like

  2. Nicole zegt:

    Eenden zijn leuke dieren. Weer mooie foto’s

    Like

  3. Britta zegt:

    een van den Bergheend……

    Like

  4. jaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaah!!!
    Misschien is hij bevriend met de Berghbeer (alleen voor intimi;-))

    Like

  5. Bart zegt:

    Ja, het grapje gezien! ;-)
    Een prachtig dier, dat ik nog niet in deze streken gezien heb. Hier overheersen de grauwe gans, de brandgans en, sporadisch, de nijlgans.
    De uitgesproken kleuren vind ik geweldig mooi! :-)

    Like

    • Ja, Bart, het waren voor mij ook vooral de kleuren die me aantrokken. Over de nijlgans, een exoot overigens, heb ik een tijdje geleden ook geblogd.
      In jouw reactie liet je me weten dat je hem bij jou een enkele keer ziet maar veel minder dan bijvoorbeeld de grauwe gans.

      Like

  6. Zilvertje zegt:

    Deze heb ik bij ons nog nooit gezien, wat een lange poten en wat een mooie kleuren. Die bij ons zijn ook mooi maar zitten zo op het netvlies, dit is weer eens wat anders. Of zijn het voetballers en hebben ze een ander shirtje aan? Ja, dan nog die langere poten……….

    Like

  7. Het zijn natuurlijk de mannetjes die het meest pronken:-)

    Like

  8. selmasalo zegt:

    Mooie reportage!
    In IJmuiden hebben we 1 broedpaar, en daar zijn we zuinig op ;)

    Gered van de Pulletjespap

    Like

  9. Apie zegt:

    Ik heb het hele blog gelezen om te kijken of je bergheend per ongeluk of expres met een h schreef. Gelukkig. Het was per expres! :-) Het benne mooie eenden, dat benne ze.

    Like

  10. Zilvertje zegt:

    Zie nu pas de grap in de titel! :^)

    Like

  11. De bergeend is een modderaar, lees ik. Dus jij hebt nu kunnen zien hoe het er in de natuur aan toegaat: aanmodderen.

    Like

  12. assyke zegt:

    mocht er een Vogue bestaan voor vogels,
    dan hoeft er aan dit elegante beestje in elk geval
    niets geretoucheerd te worden
    wat een prachtkleed heeft hij en dan die kop…

    ik ben nooit op ameland geweest in dit seizoen,
    meestal aan het einde van de zomer, begin herfst
    maar zoals jij het beschrijft zou ik die kakefonie wel eens
    van dichterbij willen beluisteren:)

    Like

    • Hee, je kent het einland. In welk dorpje verblijven julklie als je er bent? Wij zittn altijd in Hollum, dicht bij de vuurtoren.
      Einde zomer begin herfst staat de zon laag en lijkt het helmgras op de duinen wel van goud.

      Like

  13. assyke zegt:

    twee dagen een uitgebreid antwoord gegeven,
    die, hoe ik het doe weet ik niet, maar in een veeg weggewist werd:)

    3x Ballum, camping roosdunen
    waarom altijd daar, omdat je van je caravan zo de duinen in kunt lopen
    heb er altijd intens genoten van de omgeving daar, ook het strand bij de vuurtoren bezochten we regelmatig, vooral als ik toch daar in het pannekoekenhuis gebruik moest maken van internet

    mijn man wil natuurlijk graag op familiebezoek en dus gaan we nu standaard, als we ons een vakantie kunnen veroorloven, richting midderlandse zee
    maar als ik mocht kiezen dan wist ik het wel
    ik hoop snel een keer naar vlieland en terschelling te kunnen, lijken me ook mooie eilanden
    texel was ik niet zo kapot van, maar ik was toen nog jong en keek misschien niet goed:)

    Like

    • wij gebruiken het pannenkoekenhuis ergens anders voor;-))
      Jammer dat je er niet meer zo vaak heen kunt.
      Afgelopen keer hebben we een aantal keren in Ballum koffie gedronken. Een keer om bij de uitgever van ‘De Amelander’ (een mooie krant die 11 keer per jaar uitkomt) de vorige editie op te halen die niet meer in de winkjels lag. We wisten dat daar een artikel in stond over de raaipalen die je overal in de duinen en op het strand ziet. Mijn wederhelft wilde daar wat meer over weten. Misschien gaat hij er binnenkort eentje namaken voor in de tuin.
      Ben je ook al op de vogeluitkijkplaatst geweest? Je komt er via de schelpenpaden, die wij altijd gretig affietsen vanuit Hollum richting Ballum. Een volgende keer willen we met goed weer (evtl. vanuit Nes) weer eens naar het Oerd fietsen, daar is een mooie uitkijkplek.
      Oooooooh, ik houd op, er is zo veel… In september gaan we weer een paar dagen.

      Like

  14. assyke zegt:

    twee dagen geleden moet het zijn…:))

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.