Kom binnen en neem een stoel

Ze mogen alles van me weten, behalve mijn pincode.’ Nou, dat geldt al lang niet meer. Zonder blikken of blozen wordt via social media wereldkundig gemaakt dat men ‘er even niet is’. Vol vertrouwen in de blauwogige medemens wordt ervan uitgegaan dat de inbrekersvariant zich houdt aan het gebod ‘Gij zult niet stelen’. Maar, waar Twitteraars, Hyvers en Facebookers zich verheugen op een mega-aantal ‘prettige vakantiewensen’ lezen potentiële inbrekers – met hun hebberige ogen – zo’n berichtje op Internet als volgt:

“Kom binnen, geboefte; zet uw pet/capuchon/ bivakmuts af en neem een stoel. Als die u niet bevalt neem dan – onder het spreekwoordelijke motto ‘Gij zult het ijzer smeden als het heet is’ – alles wat wél van uw gading is. Maar smeed wel zachtjes, onze waakhond wordt niet graag gewekt uit zijn zomerslaap.
Tijdens onze afwezigheid is het zelfbediening geblazen, maar wij zijn geen dief van eigen portemonnee dus er valt voor u heel wat achterover te drukken. Achterover leunen is mogelijk tijdens een werkonderbreking in onze luie loungebank.
Kunnen wij het u nóg gemakkelijker maken? Op het aanrecht wacht de Senseo en in de wijnkelder rijpt onze voorraad Rioja Crianza Montecillo 2003. U vindt de kelder naast het toilet (met gouden deurklink). De afdronk van onze Montecillo, een heerlijke wijn uit het land waar wij een maand vertoeven, stimuleert proletarisch winkelen en maakt u nog stoutmoediger dan u al was bij de uitvoering van uw biets- en jatwerk.
Eens een dief altijd een dief dus komt u over een weekje gerust nog eens langs. Zet daartoe, vóór het lichten van uw hielen, de koevoet maar weer bij de achterdeur. Nood breekt immers ijzer.
Gestolen geld gedijt goed, dus bieden wij u als toegift de inhoud van onze kluis. De code vindt u in de antieke Mingvaas op de schouw. Ook die kan ons gestolen worden.”

Maar al snaaien boeven nog zo snel, de politie achterhaalt ze wel. Dus, waarde Hyver en Facebooker, druk uw bezoekers vooral op het hart, alvorens als een dief in de nacht het pand te verlaten alle schoen- en vingerafdrukken, uitgevallen haren, huidschilfers en remsporen te verwijderen.

.

Vergeet ook niet het gewaardeerde inbrekersgilde op te roepen identiteitsbewijzen, Airmileskaarten, voordeelpassen, anonieme OV-chipkaarten, bankpassen, creditcards, pincodes en wachtwoorden te laten slingeren in uw woning. Want zelfs een waard die zijn gasten vertrouwt als zichzelf, houdt zich niet aan het achtste gebod.

mei 2012 / IngridvandenBergh
.

Over ingridvandenbergh

In mijn blog deel ik graag mijn passies met anderen. Passies op het gebied van schrijven, taal en beeldende kunst. Soms raakt de inhoud aan gevoelens en gedachten van anderen en ontspinnen zich dialogen die mij bij het schrijven niet voor ogen stonden. Ik vind dat boeiend en laat het graag gebeuren.
Dit bericht werd geplaatst in Boeken, proza en poëzie, columns, literatuur, proza, proza & poëzie, proza en poëzie, vakantie, Verhalen en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

20 reacties op Kom binnen en neem een stoel

 1. leuk, lekker vlot en leerzaam
  wanneer ben je weg?

  Like

 2. Nicole zegt:

  Een blog dat klopt als een zwerende vinger! Soms krijg je (ik) inderdaad meer informatie dat je (mij) lief is…

  Like

 3. Leuk en mooi geschreven!

  Like

 4. bartisdenaam zegt:

  Ja, je staat er van te kijken hoeveel privé-informatie mensen achterlaten (laten slingeren) op de ‘sociale’ media… :-)
  Ik heb, toen ik zo’n 6 jaar geleden toetrad tot het VKblog, en wat later ook op hyves aktief werd, er vanaf het begin op gelet, zuinig te zijn met privé gegevens.
  Geen foto’s van mezelf, mijn woning, NAW gegevens, en inderdaad ook geen berichten in de trant van: we zijn met vakantie!… :-)

  Like

 5. Bart zegt:

  Bart was het, ik worstelde weer eens met de inlogduiveltjes… :-)

  Like

 6. jokezelf zegt:

  Tja, kennelijk zijn veel mensen zó trots op hoe ze wonen en wat ze doen, dat ze ongemerkt allerlei informatie de ether inslingeren waar het door jou beschreven geboefte nou net behoefte aan heeft. De meeste mensen denken dat alleen vrienden je boodschappen lezen, maar vrienden van vrienden doen dat vaak ook als je niet goed oplet en diens vrienden ook weer, enzovoort enzoverder. ’t Valt, kortom, niet mee om een moderne medemens te wezen.

  Like

 7. Tja dat en de financieële crisis e.d. heb je als niksbezitter gelukkig weinig last van.

  Like

 8. FT zegt:

  Sommige wormen komen pas tevoorschijn als het Trojaanse paard binnen is…
  Overigens zou een pilletje tegen goedgelovigheid binnen de kortste keren als dummy op internet te koop zijn ;)

  Like

 9. jannemanavatar zegt:

  Ja, Ingrid, door openharigheid in de ‘social media’ kan men onbedoeld de inbreker een handje helpen. Er is trouwens een liedje waarin iemand de inbreker zelfs aanmoedigt ‘Kom alsjeblieft als een dief in de nacht, kom alsjeblieft, je weet best dat ik op je wacht’. Da’s toch uitzonderlijk.

  Like

 10. doet me denken aan “Zet een kaars voor je raam vannacht, zodat je weet dat ik op je wacht…”

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.