‘… dagelijkse zorg voor de aarde…’

.
… een zinsnede uit de kersttoespraak 2011 van onze koningin.

Ik juich het toe dat de koningin in haar kersttoespraak aandacht besteedt aan één van de belangrijkste items in ons huidige bestaan. Wat mij stoort is dat zij het accent legt op wat de burger moet doen voor het behoud van de aarde. Over wat onze regering doet of zou moeten doen blijft ze nogal vaag.
Ik ben van mening dat de regeerders van een land zich moeten inspannen voor een goede toekomst van hun burgers. Een toekomst die begint bij een gezonde woonplaneet. Door buitensporig te bezuinigen op natuur en milieu geven regeerders (voor mij zou dit woord sinoniem moeten zijn aan “onze hoeders”) het verkeerde voorbeeld.
Een verkeerd voorbeeld schuilt ook heel concreet in maatgregelen als het verhogen van de maximum snelheid; een maatregel die vermeerdering van CO2-uitstoot tot gevolg heeft en die bovendien de veiligheid van weggebruikers in gevaar brengt. Ik kan nog steeds geen enkele noodzaak aanwijzen voor een dergelijke maatregel en vrees dat het (alweer) met de economie te maken heeft.

Indien de regering meer verantwoor-delijkheid zou laten zien, ook metterdaad, raakten burgers ervan overtuigd dat het zin heeft een steentje bij te dragen. Graag zou ik zien dat de overheid hierin voorop loopt. Een overheid kan immers veel grootschaliger en  adequaat (“adequater” bestaat – sinds Balkenende dit woord misgebruikte – niet meer) dan het individue, middelen aanwenden ter bescherming van natuur en milieu. Een overheid die het goede voorbeeld geeft stumuleert bovendien de burgers tot een beter gedrag en levenswijze.

Uiteraard kan de koningin in haar positie geen kritiek uitoefenen op het huidige beleid. Toch zou ik het toejuichen indien een vorstin die een ceremoniele positie schuwt, een wat kritischer toon zou aanslaan. In ieder geval vind ik het niet terecht dat zij de schijn wekt dat het de burger is die als eerste verantwoordelijk is voor natuur en milieu. Voor het behoud van onze aarde.

©IngridvandenBergh
Afbeeldingen: Internet

.

Over ingridvandenbergh

In mijn blog deel ik graag mijn passies met anderen. Passies op het gebied van schrijven, taal en beeldende kunst. Soms raakt de inhoud aan gevoelens en gedachten van anderen en ontspinnen zich dialogen die mij bij het schrijven niet voor ogen stonden. Ik vind dat boeiend en laat het graag gebeuren.
Dit bericht werd geplaatst in kerst, literatuur, Natuur en Milieu, politiek, proza & poëzie, proza en poëzie en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

12 reacties op ‘… dagelijkse zorg voor de aarde…’

  1. Ik had begrepen dat die 130 km erg veel oplevert in de vorm van accijns op extra liters benzine die verstookt zullen worden. Absoluut economische motieven, ja.
    De huidige overheid heeft geen moraal. Gewetenloos. En houdt de schijn niet eens meer op.

    Like

  2. @Barbara, ook heb ik begrepen dat op plaatsen waar de infrastructuur niet is berekend op 10 km. harder per uur, er kosten zouden gemaakt moeten worden voor bijvoorbeeld extra geluidsschermen. Maar er was afgesproken dat, waar de versnellende maatregel kosten met zich mee zou brengen, op die plaatsen de maximumsnelheid niet zou worden verhoogd. Zo was het afgesproken.
    Toen het CDA zijn mederegeerders hieraan hield werd de partij door de coalitiepartners uitgemaakt voor een partij die zich niet aan de afspraken houdt. Ik ben absoluut geen fan van het CDA maar hier vond ik toch dat ze in huh gelijk stonden.

    Like

  3. muizenoren zegt:

    Als er geld in het laatje moet komen, is de zorg voor de planeet ver te zoeken. Bij ons worden volgend jaar de premies voor (hoognodige) isolatie van woningen afgeschaft. Intussen verwarmen cafés de buitenlucht op hun terrassen om de rokers terwille te zijn, terwijl wij nu allemaal met giftige spaarlampen in huis zitten. Oh, de waanzin.

    Like

  4. Men sluit de ogen en oren en dus denderen we op de afgrond af.
    het ergste probleem is de overbevolking van de aarde, het op een na ergste probleem dat niemand wilt inleveren, [op een paar idealisten na dan] maar juist meer, meer, meer wilt.

    Like

  5. Inderdaad, Antoionette.
    Je hoort de middenstand vaak roepen dat ze voorzien in een behoefte, bijvoorbeeld door hun winkels ook op zonda- en feestdagen open te gooien.
    Onze dochter moest op tweede kerstdag werken. Ze is dan wel leidinggevende in een filiaal van Xenos maar hier kan je toch niet zeggen dat op tweede kerstdag wordt voorzien in een behoefte.
    In ieder geval hoor je niemand mopperen als de Xenos op tweede kerstdag geslotenzou blijven zodat jonge moeders met hun gezien het feest lekker thuis kunnen vieren.

    En ja, die winkels “scheppen” een behoefte, maar das wat anders.

    Like

  6. Bart zegt:

    Ja, ik vond het van brutaliteit getuigen, om het zo makkelijk even bij de burger neer te leggen.
    Van de regering moeten we het hebben, zeker, met de Bleker natuur-omzeepbreng-plannen, de geplande grauwe ganzenmoorden en die moorddadige maximum snelheid verhoging.

    En dan durft ze ook nog te zeggen dat ‘we’ minder op geld belust moeten zijn.
    Ze heeft makkelijk praten, die rijke tante….

    Like

  7. Stefania zegt:

    Volgens mij gaf de koningin wel degelijk kritiek op het regeringsbeleid. Zij kan dat niet al te openlijk doen. Niet voor niets dat Wilders zo geïrriteerd reageerde. Blijkbaar toch een gevoelige snaar geraakt.

    Like

    • De reactie van Wilders hield in dat het hem verbaasde dat de Majesteit ineens zo groen uit haar blauwe ogen keek.
      De koningin mag dan misschien een woordje van kritiek aan ons kabinet hebben gewijd, dan deed zij dit toch in zeer verhulde en nauwelijks gespecificeerde termen.

      Like

  8. Aad Verbaast zegt:

    Terechte constatering van je. Een te directe verwijzing naar het huidige regeringsbeleid zou er direct uitgeschrapt worden denk ik. Nederland is het meest vervuilde land van Europa. Op invoering van duurzame energie lopen we ver achterop, en wordt alleen nog maar erger.
    Als de burger dan de oproep volgt moet ze er voor zorgen dat ze deze regering meteen wegstemt. Misschien bedoelde ze dat wel ;-)

    Like

    • Ja, Aad, is het ook niet zo dat de kersttoespraak in wezen uit de koker komt van de minister president? In elk geval heeft hij een dikke, wijzende vinger in de koninklijke pap.
      Wegstemmen met die hap, jazeker en niet alleen omdat hap rijmt op pap.
      En niet alleen vanwege het milieu- en natuurmisbruik. Natuur verjaart niet, nooit niet maar daar hebben onze politici geen stichtelijke boodschap aan. Liever gaan zij vóór het zingen de kerk uit en laten onze nakomelingen met een verschraalde planeet achter. Nakomelingen die proberen, met een scheutje vervuilde miswijn nog te redden wat er te redden valt. Daar helpt zelfs een commissie Deetman geen moedertjelief meer aan.
      Je hebt het vast ook gehoord, van de snode plannen met de studiebeurzen. Wat een stupiditeit. Zou me niks verbazen als dat uit de wild(er)ste koker komt. Die is in staat om zelfs studeren een linkse hobby te noemen.
      Nee, nogmaals nee; weg met die hap!

      Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.