Fotograferen voor ‘Nederland in Beeld’

Op pad met 'Vroege Vogels'

Foto: website Vroege Vogels
Afgelopen zondag werd in het radioprogramma Vroege Vogels aandacht besteed aan Nederland in beeld. Deze organisatie beoogt, vanuit een opdeling in kilometerhokken, heel Nederland fotografisch in beeld te brengen.
In het centrum van elk kilometerhok (KM-hok) worden – naar alle windstreken – foto’s genomen, in totaal dus vier op elke plek. Het belangrijkste is een juiste weergave te krijgen van die locatie, maar het plezier en het resultaat nemen toe als de fotograaf zijn best doet om er een zo mooi mogelijk plaatje van te maken. De foto’s worden opgestuurd naar de coördinator van het betreffende gebied en tenslotte op de website van Nederland in Beeld gezet.
Onderstaande landschapsfoto’s (N, O, Z, W) zijn gemaakt door mijn wederhelft Harry Muermans, die als vrijwilliger is verbonden aan NL in Beeld. De locatie is het dorp Hollum, Ameland, het centrum van KM-hok 170-607.

NOORD

OOST

ZUID

WEST

Fotograferen in KM-hok 170-607

Als fotograaf voor Nederland in beeld kom je in woonwijken, industriegebieden, agrarische streken, duin-landschappen en bossen, in je eigen omgeving of op andere plekken in Nederland. Regelmatig ga ik mee als Harry weer eens een paar KM-hokken onder de fotografische loep gaat nemen. Vaak belanden we dan dun bewoonde gebieden, waar je normaal niks te zoeken hebt en waar je soms in de modder zakt, of juist moet klunen door opgedroogde klei die bol staat van tractorsporen. Dan ben je toch blij dat je je degelijke Waldlãuferschoenen hebt aangetrokken.
Mijn plezier bestaat er voor een deel uit om de fotograaf op de kiek te zetten.

Zie ik daar een KM-hok?

Mét polarisatiefilter nóg mooiere foto's

Ook de Amelandse luchten zijn een foto waard

Harry Muermans heeft inmiddels al meer dan 220 KM-hokken gefotografeerd; in totaal een kleine 900 foto’s.
Enkele passages uit de informatie op de website van Nederland in Beeld:
“De bedoeling is om van elk kilometerhok in Nederland ten minste vier foto’s te maken volgens een gestan-daardiseerde methode. Deze verzameling foto’s zal het mogelijk maken om kwantitatief vast te stellen hoe het Nederlandse landschap er nu uit ziet. Als zo’n project over tien of twintig jaar wordt herhaald, is de ont-wikkeling van de veranderingen in principe eenvoudig te analyseren. Iedereen die een camera kan hanteren, kan aan dit project meedoen. We hebben een handleiding voor fotografen opgesteld en er zijn topografische kaarten beschikbaar. Als je je uitgedaagd voelt om aan dit baanbrekende project mee te doen, kun je zelf aangeven welke kilometerhokken je gaat fotograferen.”
In de uitzending van Vroege Vogels hebben Jan van der Straaten (initiatiefnemer alsmede coördinator voor Brabant en Limburg) en Harry Muermans  informatie gegeven en de verslaggever is meegelopen op locatie. Beluister dit onderwerp hier. (Schuif het bolletje naar tijdstip 01:37.12)

Jan van der Straaten. Foto: website NL in beeld

Landschapsfotograaf Jan van der Straaten vertelt over de organisatie en over landschapsfotografie.

Meer informatie en aanmelden

©Landschapsfoto’s: Harry Muermans
©Foto’s van de fotograaf: Ingrid van den Bergh

.

Over ingridvandenbergh

In mijn blog deel ik graag mijn passies met anderen. Passies op het gebied van schrijven, taal en beeldende kunst. Soms raakt de inhoud aan gevoelens en gedachten van anderen en ontspinnen zich dialogen die mij bij het schrijven niet voor ogen stonden. Ik vind dat boeiend en laat het graag gebeuren.
Dit bericht werd geplaatst in fotografie en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

18 reacties op Fotograferen voor ‘Nederland in Beeld’

 1. Minto Tighfield zegt:

  Dat is nog eens een interessant onderwerp, dat fotograferen voor Nederland in Beeld.
  Dat zouden eigenlijk veel meer mensen moeten gaan doen.

  Like

 2. laila zegt:

  Erg mooi en boeiend.
  Vanmorgen las ik over een dikke Atlas van de Vecht; de rivier hier,waar 16 schrijvers aan gewerkt hebben,vanuit allerlei perspectieven. Met veel afbeeldingen en foto’s. Net verschenen. Prachtig vind ik dat.

  Like

 3. Ja leuk, maar ik begin er niet aan, moet alles op mijn fietsje doen:-)

  Like

  • Ik snap het probleem, antoinette. Maar je kunt een paar punten claimen in je directe omgeving, als die nog niet door anderen zijn geclaimd. Je hoeft niet persé een zware camera mee te nemen, het kan volgens Jan van der Straaten ook met een kleine digitale camera.
   In ieder geval heb je er kennis van genomen en hopelijk genoten van de foto’s.

   Like

 4. Aad Verbaast zegt:

  Interessant project!
  Even rondgekeken op de aangeven site. Nog niet zo eenvoudig. Ik begrijp dat je wel precies op de aangeven plek moet gaan staan om die foto’s te maken.
  Wel inspirerend!
  Komt er nog een site waar je makkelijk op de bewuste plekken de vier foto’s kunt aanklikken?
  == Mijn plezier bestaat er voor een deel uit om de fotograaf op de kiek te zetten. ==
  Zijn mooie foto’s geworden!

  Like

  • Hallo Aad, heb je vragen even aan Harry voorgelegd.
   De exacte plek (het centrum van het betreffende KM-hok) is niet altijd even goed bereikbaar. In zo’n geval kies je een plek zo dicht mogelijk in de buurt vanwaaruit je je vier foto’s kunt maken. Ook als je bijvoorbeeld pal voor een rij bomen uitkomt kan je de plek een beetje aanpassen.
   De handfleiding waarin e.e.a. goed is omschreven is aan te klikken op de website.

   Met een beetje navigeren over de site moet het lukken de foto’s te vinden. Klik op de site van Nlinbeeld op de button ‘foto’s’, dan ‘NL in Beeld’ aanklikken. Dan een provincie aanklikken en daar vind je per kaartvierkant de foto’s. Als je op één zo’n foto klikt zie je ze allevier.

   Binnenkort kom ik eens bij je kijken hoe jouw ontwikkelingen gaan als bloggend fotograaf. Of is het als fotograferend blogger!

   Like

 5. Bart zegt:

  Een leuk idee, ik zal me er eens in gaan verdiepen, Ingrid!
  En kijken of er toevallig nog een paar leuke KM-hokken (als ik het goed zeg) beschikbaar zijn om te claimen.
  Wie weet doe ik wel mee! :-)

  Like

 6. Bart zegt:

  Ja, reageren gaat híer dus wel! :-) (Eventjes off-topic, mag wel hè….).
  Ik heb blogcollega Joshua gevraagd, even een testreactie bij mij te plaatsen. Die meldde al, dat het niet lukte, evenals bij Arda, wat hem betreft. En hij had er ook al iets over gelezen, dus…er wordt werk van gemaakt! Er is duidelijk een rare Blogspot storing, ik krijg zelf, als ik bij mezelf reageer, een malle tussenmededeling die ik nooit eerder zag. Dus….. :-)

  Like

 7. Pingback: NLinBeeld fotografeert in herfstig Alphen-Chaam | Schrijfkunst

 8. Blewbird zegt:

  Deze gemist. Was tijdens mijn vakantie, dus ik heb een goed excuus ;-). Prachtig onderzoek!

  Like

  • Deze bijdrage bevat wat meer achtergrondinformatie dan mijn huidige bijdrage. Goed dat je ook hier even kwam kijken, Blewbird.
   Wellicht komen er in de toekomst meer bijdragen als we weer in interessante gebieden komen.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.