Genoeg is genoeg

Vanmorgen bij Bart gereageerd op zijn protest tegen het zo massaal en breed uitmeten van rampen op TV. Graag wijd ook ik vandaag mijn blog aan dit thema.

Dezelfde gedachten als die Bart bekropen overvielen me gisteren na het volgen van de verschillende actualiteitenprogramma’s. Een verzamelnaam die onterecht blijkt aangezien je de inhoud van P&W, na een hele dag actualiteiten, nauwelijks nog actueel kunt noemen.
Waarom moest er de héle dag, non-stop, over de ramp worden uitgezonden? Waarom werd het in alle andere ‘actualiteiten’ programma’s nog eens dik overgedaan?

In tegenstelling tot goed nieuws (waar Antoinette bij Bart terecht aan refereert), wordt op TV ellende strandbreed uitgemeten. De één denkt nog nieuwer nieuws te kunnen brengen dan de ander. En het wordt steeds erger. De programma’s worden gebracht als amusement, het sensatiegehalte moet optimaal zijn en dat van concurrerende programma’s overtreffen. Parasietengedrag; je eigen programma profileren d.m.v. de ellende op de wereldbol.
Het einde van een rampendag; nog snel een stukje schaatsen op de buis, een warme douche. Ik heb me laten overvoeren waar ik bijzat, besef ik nu.

Vandaag kijk ik alleen om zes uur naar ‘Twee vandaag’. Als dat mij niet genoeg info biedt hebben ze hun werk niet goed gedaan. En Nieuwsuur, wat ik niet snel oversla, laat ik rechts liggen, om mij over te geven aan een linkse hobby.

Wij zijn uitgesproken. Vandaag geen plaatjes, die zie je op TV genoeg.
Of niet, natuurlijk.

Over ingridvandenbergh

In mijn blog deel ik graag mijn passies met anderen. Passies op het gebied van schrijven, taal en beeldende kunst. Soms raakt de inhoud aan gevoelens en gedachten van anderen en ontspinnen zich dialogen die mij bij het schrijven niet voor ogen stonden. Ik vind dat boeiend en laat het graag gebeuren.
Dit bericht werd geplaatst in columns, vk-bloggers en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

12 reacties op Genoeg is genoeg

 1. Het is een wedstrijd, wie brengt de meeste sensatie en los ervan veel mensen smullen ervan.
  Lekker achter de buis met de chips en het bier.
  En laat ze niet beginnen over meeleven, dat is bij vele mensen niet zo.
  Japan is bovendien een van de rijkste landen, dat bovendien heel goed georganiseerd is, dus hulpacties zijn niet nodig, een teleurstelling voor bekende Nederlanders.
  Klink cynisch, maar is helaas realiteit.

  Like

 2. Een gezond cynisme spreekt uit je woorden, antoinette. Want ja, de bekende Nederlanders stonden ongetwijfeld al in de rij.

  Like

 3. Bart zegt:

  Helemaal mee eens, Ingrid, maar dat had je al begrepen.
  Tussen haakjes: jammer genoeg is je reactie bij mijn blog blijkbaar in de virtuele ruimte blijven hangen. Vast weer zo’n geniepig Blogspot-struikel-drempeltje geweest! ;-)
  Geheel in jouw geest blijven radio en tv vandaag verder even uit, behalve…voor het schaatsen! Een positieve en warme visuele douche, ik ga er lekker onder staan vanmiddag! :-)

  Like

 4. Aad Verbaast zegt:

  Is allemaal heel dubbel en relatief. Als naar de kijkcijfers kijkt zie je dat de hoogste kijkcijfers nog steeds structureel gehaald worden bij programma’s die ‘nergens over gaan’. Ook een eigenschap van de kijkers: verdoven. Ook met potje bier en chips.

  Like

  • Plat vermaak, ja, Aad, daar schijnt veel van op TV te zijn. Mensen vertellen mij dan vol enthousiasme over zo’n programma en ik moet dan “bekennen” dat ik dat programma niet ken.
   Het zijn vaak die programma’s die jaaaaren en jaaaaaren achter elkaar op de buis zijn, zo lees ik in de programmabladen, bijvoorbeeld ‘Memories’ en nu weer al die Sing en dance-offs. Krijgen de mensen daar nou nooit genoeg van? Laat staan herhalingen, en herhalingen van herhalingen. Of programma’s als “Het beste van…” Dat ze dat ‘beste’ nog ergens kunnen vinden!
   Ik lees de titels in de programmabladen, soms met de introductie erbij. Dan heb ik al gegeten en gedronken.

   Like

 5. Blewbird zegt:

  Ja, steeds dezelfde beelden in steeds andere programma’s. De berichtgeving op ARD en ZDF is veel rustiger en feitelijker dan bij ons. En ze laten in Duitsland mensen aan het woord van Greenpeace en andere milieuorganisaties die zich tegen het langer openhouden van kerncentrales uitspreken. Het wordt tijd voor een nieuwe anti-atoombeweging.

  Like

 6. assyke zegt:

  blew zei het al
  niet alleen in duitsland, ook in belgie wordt nieuws veel
  integerder gebracht

  een kapitalistische wedren op de tvklant
  want dat zijn we hier,
  geen kijkers maar geld opbrengende consumenten

  Like

 7. ceeschamuleau zegt:

  Hoi Ingrid,
  Helaas kan ik je irritaties niet delen omdat wij hier niks meer kunnen zien (BVN is uit de lucht gehaald door een Amerikaans slagschip en mijn draadloos-usbeetje is zo traag dat zelfs het postzegelformaat op Uitzending Gemist stilstaat. Dus kijk in naar nu.nl voor het nieuws. Helaas zonder beelden. En voor jou zijn het er teveel, zo zie je maar, het is slecht verdeeld op de wereld. Ha ha.

  Ceesgegroetje

  Like

  • Hallo, Cees, het doet me goed je vertrouwde Ceesgegroetje weer te zien staan.
   Al eerder was ik op je eerste WordPressbijdrage en wilde een reactie achterlaten, maar het lukte niet. Heb ik wel bij meer bloggers, hoor, dit ligt niet aan je BVN, what the heck is that?). Toen heb ik je toch maar snel in mijn blogroll gezet en dacht intussen: : kom, dan stuur ik Cees een mailtje” maar vond nergens je e-mailadres.
   Zelf krijg ik (zonder leedvermaak) vandaag een nieuwe, naar ik hoop snellere, computer. We hebben hem net geïnstalleerd, alleen mijn hele e-mailkoeteboezem moet nog worden overgezet op maar dat moet schoonzoon doen. Dat heb ik dan weer wel, dat ik dat zelf niet kan, haha.
   Ik ga later nog eens naar je blog en proberen te reageren bij je.
   Fijne dag, Ingrid.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.